Knoppix Kookboek 3.2. Knoppix (Linux) op de hardeschijf starten met een floppy. [PDF] [sxw] [doc]

Knoppix (Debian Linux) die geïnstalleerd is op je harde schijf kun je starten vanaf een floppy diskette. Dit is dus geen bootdiskette om de bootable-cdrom te lezen zoals die in Knoppix handleiding beschreven is maar een linux loader die Knoppix start op je harde schijf die je al eerder geïnstalleerd hebt.

Het kan handig zijn als je niet eerst naar een linux partitie wilt voordat je Windows98 op je harde schijf wilt starten. De computer gedraagt zich gewoon als een Windows PC terwijl het toch mogelijk is om Knoppix Linux op de harde schijf te draaien indien je dat wenst. Er staat dus een Knoppix Linux op de harde schijf en je hoeft niet de trage bootable cdrom versie te starten. Het systeem gedraagt zich als volgt:

1. Het start op zonder Lilo (Linux loader) in Windows98.

2. Als je de floppydisk in de floppydrive doet start de PC door naar de Linux harde schijf partitie.

3. Hiervoor moet je de floppy als eerste bootable disk en de harde schijf als tweede bootable disk.

Nu lijkt dit een een verslechtering maar het kan toch zo zijn dat je bijvoorbeeld een notebook of een PC samen gebruikt met een collega en die niets van Linux snapt. Ook is het mogelijk dat Knoppix linux als rescue-systeem erin laat zitten mocht Windows het op een of andere manier begeven. Je kunt dan de bestanden toch aanspreken en veilig stellen. Het is dan een kwestie van floppy erin en opnieuw opstarten en je zit in Knoppix. Bij een normale W98 installatie ziet Windows98 je Linux partities niet.

Omdat het een voor mij een testsysteem was heb ik mijn oude lilo.conf laten staan. De flop start door naar de oude opstart systeem (gemaakt door lilo.conf) zodat ik ook dan nog de mogelijkheid heb om naar Windows98 of naar Knoppix te gaan. Als ik met cfdisk mijn Knoppix partitie (/dev/hda4) opstartbaar maak kom ik weer in de oude Linux Loader (door lilo.conf gemaakt). Als ik de Windows98 partitie (/dev/hda2) opstartbaar maakt, zit ik in het floppy opstartsysteem (gemaakt door liloflop.conf).Zo stel je dit systeem in.

Ik ga er van uit dat je een dual-boot systeem al ingesteld hebt. Je kunt dus kiezen tussen tussen bijvoorbeeld een Windows98 op een partitie (/dev/hda2) en Knoppix op een partitie (/dev/hda4). Knoppix is als standaard ingesteld.

Voor details zie de Knoppix Kookboeken 3.2. voor hardeschijf installatie.

We gaan een lilo maken die je op een floppydisk zet. Hiervoor ga je als root inloggen op je PC. Je kunt het beste het bestand /etc/lilo.conf eerst kopiëren en dan editen. Dit kun je doen in de Console (beeldscherm met schelpje) vervolgens mc intypen (Midnight Commander lijkt op NortonCommander)

Kopieer /etc/lilo.conf naar /etc/liloflop.conf

Verander het bestand /etc/liloflop.conf zodat er alleen staat:vga=791

lba=32

delay=20

prompt

timeout=150

other=/dev/hda4

label=''Linuxhda4''


/dev/hda4 verwijst naar de Knoppix Linux partitie van jouw systeem. Het veranderen van je liloflop.conf kunt je doen door voor alle andere regels een hekje (#) te zetten.

Bewaar (save) dit liloflop.conf bestand (F2 in mc). Voor details zie ook de lilo handleiding. Type hiervoor: man lilo in de console.

Stop nu een lege floppy in de floppydrive. Je gaat nu deze linux loader laden op je floppy.

Type in de console:

/sbin/lilo -C /etc/liloflop.conf -b /dev/fd0

Let op de hoofdletters en kleine letters. Je gebruikt het bestand liloflop.conf en maakt dit actief op de floppy. Je boot op de floppy door naar je /dev/hda4 partitie.

Nu maak je in root de Windows98 als opstartbare partitie door middel van:

cfdisk

Partitie hda2 Opstartbaar maken en Schrijven, Ja. Hda4 Opstartbaar uitzetten. Bij het opnieuw booten is hda2 (Windows98) de eerste opstartbare schijf.

Gebruik GEEN Windows98 -->Windows-->Command-->fdisk.exe om de partitie opstartbaar te maken want dan ziet de PC deze linux partitie niet meer.

Knoppix afsluiten. Bij het booten zet je in de BIOS (BIOS starten met bv F8) de floppy als eerste bootable schijf en de IDE-schijf (hardeschijf) als tweede bootabele schijf. Zorg dat de schijven in het BIOS ook 'enable' staan.

Nu uittesten: met floppy in de floppydrive start deze door naar hda4. Als je er geen floppy in doet start deze door naar de Windows98 partitie (/dev/hda2).Tijdsduur: 0.5 uur

Met dank aan de leden van de nllgg (Nederlandse Linux GebruikersGroep)

Als er verbeteringen of aanvullingen zijn dan hoor ik dit graag.


Wim Hegeman, Hoofddorp, Email: w.hegeman@hccnet.nl