Knoppix Kookboek 3.2. Geluidskaart automatisch starten onder user knoppix. [PDF] [sxw] [doc]


Dit verhaal lijkt op de knoppix 3.1. versie maar hier tover ik een automatisch versie uit de pan. Ik gebruik de ALS4000 Avance Logic geluidskaart.

Ik wil het geluid automatisch starten bij het opstarten van de PC maar ik wil ook gewoon in user knoppix doorstarten zonder inloggen. Kortom het geluid moet het gewoon doen bij het opstarten zodat ik geen moeilijke commando's hoef in te toetsen.


Hier stukje van de vorige versie 3.1:

Het is mogelijk dat er een geluidskaart in je PC zit die niet door Knoppix software ondersteund wordt. Het komt ook voor dat de fabrikant geen driver voor Linux heeft. De fabrikant van de ALS4000 Avance Logic (pctech@realtek.com.tw) gemaild en deze wist gelukkig een internetsite waar ze die wel hadden: www.opensound.com . De software (ongelimiteerde versie) is 3 maal zo duur als de hardware voor de PCI geluidskaart. Ik gebruik hier de gelimiteerde versie, deze werkt hetzelfde maar heeft per keer een beperkte tijdslimiet.

Knoppix ondersteunt niet alle geluidskaarten, Knoppix weet wel welke geluidskaart er in het system zit. Maar vindt de driver niet. Hier een voorbeeld. Linux driver ALS4000 (Advance Logic) PCI soundcard kun je vinden op www.opensound.com

Het is: oss397g-linux-v2x.tar.gz (van veel geluidskaarten is daar een Linux driver te vinden). Met K-->Hulpmiddelen--> Ark kun je hem uitpakken.

Voor het verder instellen van de geluidskaart zien: Knoppix kookboek 3.1. geluidskaart.

Einde stukje versie 3.1.


Ik wil deze gebruiken onder user knoppix maar de geluidskaart (limited) versie eist dat ik onder root soundon aanzet. Dit gaat in directory: /etc/lib/oss met commando ./soundon (punt slash soundon). Ik een scriptje in autostart (zie school PC) lukt niet omdat je dan als knoppix iets uitvoert terwijl je root (superuser) moet zijn.

Ik ga dit bij het opstarten van de PC instellen in directory :

/etc/init.d

Hier maak ik een bestand geluidaan (Writer opslaan als tekst) met de volgende tekst:


# geluid automatisch aanschakelen

pushd /usr/lib/oss

./soundon

popd


pushd en popd is alleen om te zorgen dat zo'n stukje je niet onverwacht van directory laat veranderen.

Zet het bestand in /etc/init.d

Click aan Konsole (beeldscherm met het schelpje)

dan: su <enter> wim (is het wachtwoord voor root) <enter> mc (midnight commander=lijkt op Nortoncommander)

Ga naar het bestand en zet er dezelfde rechten op met chmod als de andere bestanden in die directory. In mc doe je dat met: bestand (boven) chmod je kunt dan je instellingen veranderen net zoals de ander bestanden. Met zetten zijn de wijzigingen aangebracht.

Van het bestand geluidaan moet je een symbolische link maken naar directory /etc/rcS.d . In mc doe je dit als volgt een scherm staat /etc/init.d en de ander /etc/rsS.d (veranderen met Tab toets). Ga op /etc/init.d/geluidaan staan. Vervolgens in mc bestand Symbolic link:

bestaand bestand: /etc/init.d/geluidaan

Naam voor symbolische link bestand: /etc/rcS.d/geluidaan.

Verander dit laatste in:

/etc/rcS.d/S30geluidaan <enter>

Nu staat er een symbolische link in /ect/rcS.d/ met naam S30geluidaan

Het nummer 30 blijkt bij mij te werken zie ook het README bestand in /ect/rcS.d

Dit file wordt bij de het opstarten uitgevoerd met root-rechten. De volgende keer staat de geluidkaart aan bij het opstarten. Je hoeft niets in te toetsen.

In mijn geval kom ik met een doorstart in user knoppix.


Dit stukje kun je ook gebruiken voor ander apparaten om iets “aan” te zetten met rootrechten.


Met dank aan Hugo van der Kooij. Zie ook: http://ldp.nllgg.nl/HOWTO/From-PowerUp-To-Bash-Prompt-HOWTO.html Hoofdstuk 6 init.

Als er verbeteringen of aanvullingen zijn dan hoor ik dit graag.


Wim Hegeman, Hoofddorp, Email: w.hegeman@hccnet.nl