Knoppix kookboek 3.2. voor het aansluiten en installeren van een extern telefoonmodem onder Knoppix3.2. [PDF] [sxw] [doc]

Ik heb Knoppix3.2. op de harde schijf geïnstalleerd en de instellingen gemaakt (zie de Knoppix Kookboeken 3.2.). en nu wil ik het Internet op met een extern modem. Dit modem wordt van elektriciteit voorzien met een transformator (12 Volt). De telefoon plug van het modem is met een clickplugje verbonden aan een normale telefoonlijn. Het modem is verbonden met een 25 polige datakabel die met een verloopstuk (25 polig naar 9 polig). Het 9 polige verloopstuk zit in de seriële poort (nummer 2/comm2) van de PC. Het modem is een Tornado FM 288SA, de data overdracht is het snelste wat mogelijk is over een normale telefoonlijn. Schakel het modem in zodat je wat lampjes ziet branden en sluit het modem aan op de PC en het telefoonnet.

Je hebt ingelogd onder Knoppix. Je hebt de Nederlandse taal ingesteld.

Start K (links onder in je beeld) --> Internet --> Connect --> KPPP (inbelprogramma voor Internet)

selecteer: Instellingen

selecteer: Tabblad Apparaat

Kies modem device: /dev/ttyS1 (het menu trek je naar beneden; het is de tweede seriele poort, de instellingen kunnen per PC verschillen; ttyS0 de eerste seriele poort werkt vaak ook)

Verder de rest maar laten staan: Flow control: CRTSCTS Regeleinde CR Verbindingsnelheid: 57600

selecteer: Tabblad Modem

selecteer: Modem verzoeken (nu zoekt het programma contact met je modem het modem moet natuurlijk aanstaan anders wordt het niet wat.)

Het scherm geeft: ATI verzoek; Resultaten van modem verzoek.

Als het goed is komt deze met je instellingen van het modem bv. snelheid, type modem etc.

selecteer: Sluiten

Als het fout is komt deze met de foutmelding. Helaas kan modem niet openen / het modem is bezet. Ga nu naar Tabblad Apparaat en kies een ander modem device. Dan weer naar Tabblad Modem en opnieuw Modem verzoeken. Je kunt dit nomaal proberen totdat de PC de juiste modem heeft gevonden.

selecteer: Tabblad Accounts

Je moet nu het volgende weten: het inbelnummer van je Internet (Service) Provider, je Gebruikersnaam (soms hetzelfde als je accountnaam maar niet altijd en je moet je wachtwoord (password) invoeren.

Voor mij is dit: landelijke inbelnummer van HCCNET: 0676042222 ; Gebruikersnaam: w.hegeman en het wachtwoord is: wim (maar niet heus).

selecteer: Nieuw

Selecteer: Dialooginstellingen

Verbindingsnaam: HCCNET

selecteer: toevoegen

Je krijgt nu het scherm Telefoonnummer toevoegen; telefoonnummer: 0676042222

Authenticatie: PAP/CHAP instellingen, Wachtwoord onthouden aanvinken

selecteer: OK

Nieuwe account afsluiten selecteer: OK

In KPPP: kies de naam HCCNET en je gebruiksgegevens worden gevraagd.

Gebruikersnaam: w.hegeman

Wachtwoord: wim (wordt nu zichtbaar als ***)

selecteer: Verbinden (het modem gaat nu inbellen)

Het modem en de verbinding kun je nog verder instellen. Maar dit is essentieel om de verbinding aan de praat te krijgen.

Kies vanuit je Bureaublad (Desktop) de Internet Browser (Bladeraar) Mozilla Browser (het mag ook een andere browser zijn).

K-->Internet-->Mozilla components-->Mozilla Browser

Kies in Mozilla een willekeurig Internet adres. Selecteer: File, Open Web location

http://home.hccnet.nl/w.hegeman kies: Open

Als het goed is werkt de verbinding goed met je modem en je kunt het Internet op. Je kunt het modem o.a. uitschakelen door op de rode puntjes onder in je taakbalk te drukken. Verbinding beëindigt. Een aantal lampjes op het modem zijn nu uit. Je kunt ook het modem uitschakelen je verbinding is dan ook verbroken, je telefoon geeft weer de nomale kiestoon.

KPPP afsluiten.

Tijdsduur: 15 minuten

Veel succes ermee, ik hou me aanbevolen voor verbeteringen en opmerkingen. Ik kan niet vragen beantwoorden maar stel ze gerust.

Wim Hegeman, Hoofddorp, E-mail:w.hegeman@hccnet.nl