Knoppix Kookboek 3.2. OpenOffice.org [PDF] [sxw] [doc]


Bij Knoppix 3.2. Zit OpenOffice.Org (OOO) versie 1.0.2. Op dit moment is er al een versie OpenOffice.Org 1.0.3. Engelse uitvoering. Deze is te verkrijgen bij “C'T Magazine voor computer techniek” juni 2003 op cdrom. Als de Nederlandse versie beschikbaar is wil ik het graag weten.


OpenOffice.org (Office pakket) instellingen (zie ook Knoppix Kookboek Instellingen)


Linux


Ik ga uit van Knoppix 3.2. op de hardeschijf. Je hebt de Nederlandse taal al ingesteld volgens recept Instellingen.

Als je openoffice.org opent dan staat deze op de Engelse versie. Je kunt dat makkelijk veranderen door:


K (linksonderaan) --> OpenOffice.org (Vogels) --> OpenOffice.org setup en dan een repair te geven. Dan next etc. en finish.


Als je nu de OOO Writer weer opent staan de taakbalken in het Nederlands.


De tekstverwerker van OpenOffice.Org (OOO) Writer wil ik via de onderste taakbalk kunnen starten als een leeg nieuw document. Het OOO-writer icoon wordt toegevoegd aan de taakbalk.

Alleen Writer toevoegen: Muis op de taakbalk, rechtermuisclick, toevoegen, applicatieknop; nu een selectie maken naar OOO writer. Je kunt ook de hele OOO groep op de taakbalk toevoegen:

Gehele OOO groep toevoegen: Muis op de taakbalk, rechtermuisclick, toevoegen, applicatieknop, naar OOO, dit menu toevoegen. Vervolgens uitproberen en even een test om de printer te proberen.


Op http://nl.OpenOffice.org staat een installatiehandleiding (PDF). Deze is echter niet speciek voor Knoppix.


Als de installatie klaar is kun je de Writer, Calc (spreadsheet), Draw, Impress (diavoorstelling / presenter), Math (formules), Setup en printerbeheer starten.

OOO leest de Microsoft producten en kan ze ook bewaren als Microsoft office producten.

De Writer start wat langzaam op, ik laat hem in het openingsmenu opstarten bij het aanzetten van de PC.


WINDOWS98 (Me, XP, 2000)

In Windows98 werkt het op bijna analoge manier. Met WinZip uitgepakt op een directory op de harde schijf en Setup gedraaid. Waarschijnlijk omdat er geen andere OOO draaide gaf installeren geen enkel probleem. OpenOffice.org 1.0.2. Engelse versie staat op de cd-rom die bij het 2003 maart nummer van het blad "c't magazine voor computer techniek" geleverd wordt. OOO wordt regelmatig toegevoegd aan cdrom's.


Ik hou me aanbevolen voor verbeteringen en opmerkingen.

Wim Hegman E-mail: w.hegeman@hccnet.nl