Knoppix Kookboek 3.3 OpenOffice.org 1.1. NL installeren onder Windows 98 en XP voor een dual-boot systeem. [PDF] [sxw] [doc]


OpenOffice.org 1.1. NL (OOO1.1.NL) bestaat uit een Tekstverwerker (Writer), Rekenblad, Tekenprogramma en Presentatieprogramma. OOO1.1.NL onder Linux wordt tegenwoordig meegeleverd op de Knoppix 3.3. van de Unix-gg van de HCC. Deze is verkrijgbaar voor een schappelijke prijs. Zie cdrom. Bij het installeren van Knoppix 3.3. naar de harde schijf verschijnt de Nederlandse versie van OOO1.1.NL op je PC. Daar heb ik niet veel aan toe te voegen.

OpenOffice.org1.1.NL draait ook onder de besturingssystemen Windows 98, NT, ME, 2000 en XP. Als je een dual-boot systeem hebt (zoals ik) kun je OOO1.1.NL zowel onder Knoppix als Windows98 gebruiken. Deze mogelijkheid noemen ze ook wel cross-platform software, software die op verschillende besturingssystemen werkt.

Een van de voordelen boven de oude versie van OOO1.0.3 is dat de huidige OOO1.1.NL sneller opstart en dat je met 1 knop een PDF-bestand kunt maken. PDF bestanden maken zit niet standaard in MS Word. MS Word bestanden kunt je inlezen in Writer en dan maak je er snel een PDF-je van.


We gaan hier versie OOO1.1.NL installeren op W98 en op XP en voegen voor W98 ook semi-automatisch de Nederlandse spellingcontrole toe.


OOO1.1.NL is te downloaden via de aangegeven sites op http://nl.openoffice.org. Het bestand heet:

Ooo_1.1.0_Win32Intel_install_nl-NL.zip en is 64.534.370 bytes (64,5 MB) groot. Je hebt wel een unzipper nodig om uit te pakken. Met een telefoon-modem zal dit downloaden de nodige telefoontijd kosten. Een andere mogelijkheid is om een cd-rom te gebruiken. Op een “OpenSource for Windows” cd-rom van http://opensource.hcc.nl staat ook de Nederlandse 1.1. versie compleet uitgepakt.


Installeren van de gedownloade OOO1.1.0 versie.

De totale installatie vergt ongeveer 250 MB van je harde schijf. Geheugen: 64 MB RAM. Besturingssysteem: W98,Me,NT,2000,XP. Pentium compatible systeem.

-Maak bij op de C: schijf een OOO directory.

-kopieer het bestand OOo_1.1.0_Win32Intel_install_nl-NL.zip naar de C:/OOO

-Unzip het bestand. Als er een zip-programma op de PC zit kun je deze zo aanklikken en dan unzipt deze vanzelf. Tijdens het unzippen wordt een C:/OOO/OOO-installatie directory gemaakt.

-Klik in deze directory op setup.exe (Figuurtje met de computer, doos en cdrom). Nu start de installatie.

-Welkom bij het installatieprogramma

Volgende

-Belangrijke informatie

Volgende

-Softwarelicentieovereenkomst

1.Naar beneden door scrollen

2. Aanvinken Ik accepteer de voorwaarden van de Overeenkomst

Volgende

Gebruikersgegevens invoeren

Je kunt iets invoeren maar ik doe niets

Volgende

Installatietype installeren

Standaard installatie aanvinken

Volgende

OpenOffice.org directory installeren.

De voorgestelde directory is prima dus doorgaan.

Volgende

OpenOffice.org 1.1.0

De directory wil ik aanmaken.

Ja

Kopieren starten

Installeren

Installatieprogramma voor OOO1.1.0

Ik vink niets aan alles openzetten. Het kan natuurlijke wel indien je dit wenst.

OK

-Geen ondersteuning van Java of Javascript aanvinken. (Ik heb geen zin om na meer toe te voegen; het kan natuurlijk wel)

OK OK

Nu start Kopieren / decomprimeren.

Installatie voltooid

Klaar

Bij het opstarten OOO1.1.0 vraagt deze of hij moet registreren. Voorlopig geen gedoe dus ik kies: nooit registreren.

Je kunt ook het programma toevoegen aan de onderste menu balk. Bij Start-->programma's-->opstarten OOO1.1.0

Mocht je het programma willen deinstalleren ga dan naar de directory meestal: C:/Program Files/OpenOffice.org.1.1.0 . Kies de OOO1.1.0 snelkoppeling en je kiest bijvoorbeeld voor Alle bestanden verwijderen.

Met de setup.exe kun je het pakket ook repareren of voorzien van een nieuwere versie.


Vergelijking snelheid van Word en Writer (OOO1.1.NL) op 128MB RAM, 1,6 GHz, Pentium4 onder Windows98. Eerste keer opstarten: Word (3 seconden) Writer (8 seconden). Tweede keer opstarten: Word en Writer (binnen 1 seconde). OpenOffice.org Writer heeft minder schijf ruimte nodig voor de bestanden. In sommige gevallen slechts 25 % van het aantal bytes welke Word nodig heeft voor een tekstbestand.


Installeren van de spellingcontrole.

De Nederlandse spellingcontrole van OOO1.1.NL zit er niet bij. Deze moet je downloaden. Je hebt een programma dictinstall.exe nodig. Dit staat op de OpenSource cdrom onder:

/Office/OpenOffice DictInst

Je kunt ook de bestanden van http://kookboek.knoppix.nl halen. En zet ze bijvoorbeeld op C:/OOOTEMP Je hebt de volgende bestanden nodig:

http://kookboek.knoppix.nl/dictinstall.exe

http://kookboek.knoppix.nl/dictinstall.ini

http://kookboek.knoppix.nl/strings.ini

http://kookboek.knoppix.nl/help.html

http://kookboek.knoppix.nl/license.txt

http://kookboek.knoppix.nl/readme.nl

http://kookboek.knoppix.nl/versions.nl

http://kookboek.knoppix.nl kun je ook vervangen door http://home.hccnet.nl/w.hegeman daar staan dezelfde bestanden.

Dictinstall.exe in C:/OOOTEMP ga je gewoon draaien (starten) en je zorgt dat je verbonden bent met het internet. De spellingcontrole wordt van internet opgehaald en geïnstalleerd door het drukken van de knoppen. Met een modem duurt het even want je haalt ongeveer 0.5 MB van het Internet.

In OOO Writer start je de spellingcontrole met F7 of met Extra, Spellingcontrole en Controleren.


Installeren van OOO1.1.NL op Windows XP

Installeren van OOO1.1.NL op Windows XP gaat analoog als W98. Je gebruikt dezelfde software als voor Windows98. Ook hier moet je zorgen dat je eventueel een unzipper gebruikt. Het werkt zonder problemen. Ook het installeren op een harde schijf van een cliënt-PC dat aan een bedrijfnetwerk gaat zonder problemen. Ook de netwerkprinter wordt zonder problemen herkent en kan gebruikt worden.


Veel succes ermee. Ik beantwoord alleen vragen op het www.knoppix.nl forum of bij nllgg.nl. Daar krijgt u het snelste antwoord.


Wim Hegeman (Hoofddorp): w.hegeman@hccnet.nl


Knoppix Kookboek staat op het Internet.

Op: http://kookboek.knoppix.nl en op http://home.hccnet.nl/w.hegeman