Knoppix Kookboek versie 3.3. bouw een nieuwe PC voor minder dan Euro 300 [PDF] [sxw] [doc]


Het is niet mijn gewoonte om een fabrikant of hardware aan te raden maar ik kan wel een mogelijkheid geven om zelf een PC aan te schaffen voor een aantrekkelijke prijs. Op deze PC heb ik de bootabel versie van Knoppix 3.3. getest. Deze Knoppix cdrom blijkt zonder problemen te functioneren op de nieuwe PC (zoals we dat meestal van Knoppix gewend zijn). De hardware wordt herkent en dat betekent ook vaak dat een Knoppix installatie op de hardeschijf zonder problemen gaat. Voor de hardeschijf installatie zie: http://kookboek.knoppix.nl.

De PC is niet het snelste van het snelste maar zit daar net onder. Omdat het nieuw is heb je ook minimaal een jaar garantie. Voor het dagelijkse gebruik en de multimedia toepassingen is functioneert deze PC prima.


Hoe gaat dat in zijn werk. Je koopt alleen de kast waar het moederboard maar ook de voeding, de floppydisk, de cdrom en de ingebouwde netwerkkaart al gemonteerd zijn. Ook de kabels voor de cdrom naar het moederboard en de interne voedingskabels zitten al in de kast. Hier bestel je het ram-geheugen, de harde schijf en de processor bij. Het beeldscherm, het toetsenbord, de muis, geluidsboxen en de 220V snoeren heb je al van je oude PC. Je vraagt nog even aan de verkoper of alles zonder problemen aansluitbaar is en of alles compleet is.

Er zit geen besturingssysteem bij en daar ligt waarschijnlijk ook het verschil. Ook moet je zelf de componenten inbouwen zoals het geheugen, de processor en de harde schijf.


Dit is gedaan voor een ASUS PC minitower van Mycom (Hoofddorp). De onderdelen bestonden uit.

* ASUS Terminator Bareb K7 DDR (ASUS A7VC, FDD/CDR/LAN, 165) [kast, moederboard, voeding, floppydisk, cdrom, ingebouwde LAN en ingebouwde geluidsaansluiting (voor en achter), ingebouwde flashcardlezer, met 2 maal USB voor en 2 achter, modemkaart op het moederboard]

* 256 MB DDR-RAM PC2666/PC2100 Major Brand (RAM-geheugen)

* WD 20 GB 7200rpm UDMA100 W200BB (harde schijf)

* AMD Athlon XP Retail 2000+ XP2000+266MHZ FSB [processor, deze heeft een kloksnelheid van 1,67 GHz de 266MHz is de data doorvoerklokfrequentie)

Ook bleek er een CompactFlashcard lezer, twee USB-poorten en een hoofdtelefoon aansluiting aan de voorkant te zitten. Tevens zat er nog een ingebouwde modem kaart in. Als je de netwerkkaart gebruikt is dat niet echt nodig.

De prijs zonder korting bedraagt Euro 298 inclusief BTW. Bij een afname van grotere aantallen is ook nog een korting te krijgen (rond Euro 25). Mycom heeft ook een 8 dagen niet-goed-geld-terug garantie.

Montage: de geheugenkaart en de processor hebt je slechts een mogelijkheid. Neem er de tijd voor. Eerst goed kijken hoe ze erin moeten. De hardeschijf moet je op Cabel Celect (CS) zetten in ons geval. Deze kleine zwarte dingentjes (contactjes) kun je er met een klein tangetje uit halen en er dan op een andere positie voorzichtig weer inzetten. Op de hardeschijf staat een aanduiding hoe je CS, master of slave moet instellen. Doet ie het niet dan probeer je het op een andere positie. De datakabel van de hardeschijf kan er maar op een manier in; even goed kijken. Dit geldt ook voor de voedingkabel van de hardeschijf. Voor wie zelf de PC wel eens open heeft gehad is dit niet moeilijk.

Als je ook je oude monitor, toetsenbord, geluidsboxen en muis aangesloten hebt en de stekker erin heb je een knap stuk hardware staan. Passen de stekkertjes van het toetsenbord en en de muis niet dan zijn er verloop stekkertjes voor een enkele Euro s te koop.

Knoppix in de cdrom en dan moet hij het doen. Op je hardeschijf kun je ook Knoppix laden en het systeem wordt veel sneller dan de bootable versie.

Ik heb het systeem getest met Knoppix 3.3. dit werkt en de Windows hardeschijven zijn te openen (mounten).


Dit is toevallig een leverancier waar je zoiets kunt krijgen er zijn natuurlijk ook anderen. Vaak kun je je eigen PC op maat samenstellen. Maar het bestellen in onderdelen heeft zeker zijn voordelen. De montage is binnen 10 minuten klaar voor iemand die wel eens een hardeschijf heeft gemonteerd.


Wim Hegeman (Hoofddorp) E-mail: w.hegeman@hccnet.nl