Een cdrom voor de Desktop PC voorzien van operating systeem en software voor 1 Euro

De geschiedenis: kijk mee in de keuken van de Knoppix kookboeken.

Ik moet u bekennen dat ik al ongeveer 15 jaar met software van microsoft werkt totdat op de HCC beurs enkele Linux cdroms kreeg. Deze bootabel Knoppix cdrom kun je installeren als Linux operating systeem bovendien zit het vol met bruikbare software. Plotseling heb je een systeem waar je veel in kunt veranderen en waarvan je het idee hebt dat jouw PC weer onder controle hebt. In het algemeen is het Linux operating systeem als het eenmaal draait stabiel.

Een gedetailleerde handleiding

Het idee van de Knoppix kookboeken is ontstaan omdat er geen nauwkeurige handleiding van de hardeschijf installatie was. Iemand die nieuw begint met zo'n hardeschijf installatie die wil precies weten wat hij/zij moet intoetsen. Een verkeerde aanslag heeft tot gevolg dat je weer van voor af aan kunt beginnen. Ik heb de toetsaanslagen voor mezelf opschreven maar iedereen kan er zijn/haar voordeel er mee doen. De kookboeken zijn vaak meerdere malen uitgetest en de installatie is minimaal twee keer herhaalt vaak op verschillende machines. Het aantal hits van de kookboek recepten laten mijn zien dat er serieuse belangstelling voor Knoppix installie op de hardeschijf is. Het is ook een motivatie om dit bij te houden en verbeteringen aan te brengen. Het lukt me niet om op elke e-mail te reageren maar ik zal mijn best doen voor een FAQ recept.

De redding

De bootable cd-rom heeft ook nog voordelen als je toevallig je gehele systeem lam hebt gelegd bv. doordat je een van een partitie start waar geen operating systeem opzit. Gewoon je cdrom er in en je instellingen aanpassen.

De toekomst

De dual-boot installatie geeft je de mogelijkheid om naast bv. Windows ook Linux te draaien of visa versa. Een vergelijking maken tussen Windows en Linux is moeilijk. Ik heb het idee dat Windows soms toch wat makelijker is voor het copieren en plakken tussen de verschillende programma's. Ook heeft Windows het voordeel van de grote markt met het haast standaard platform. Ik verwacht dat Linux meer van de markt van Windows zal afsnoepen omdat het produkt steeds beter en handzamer wordt. Met name het gebruik van Linux op de Desktop PC zal toenemen. Ook de ontwikkelingen van OpenOffice.org zijn voor de Desktop PC belangrijk. Voor de ICT ontwikkelaars ligt het voordeel in het op maat maken van de Linux software voor een organisatie. Het is de kunst van het weglaten en een aangepaste ICT dienst bieden.

De standaard Desktop

Voor de gewone gebruiker is er behoefte aan een standaard software pakket met een 10 tal meest gebruikte toepassingen die bv. als pictogram op het bureaublad aanwezig zijn. Daarnaast is er nog wat extra software nodig die buiten het eerste aanzicht ligt. In het eerste geval lever je voor 95 % een dient voor de gebruiker. Met de oproepbare onderliggende software bestrijk je 99 % van de behoefte van de gebruiker. De 1 % die overblijft heeft echt een maatpak nodig.

Met wat aanpassingen kan Knoppix op de hardeschijf aangepast worden tot een standaard Desktop machine. Ook de Demo van OpenOffice.nl is na wat aanpassingen zeer de moeite waar om verder te ontwikkelen.

De prijs

Als de prijs een argument zou zijn zou alles op Linux draaien. Daarom is het een uitdaging om een perfect Nederlandstalig desktop te ontwerpen die aan aan de behoefte van de gebruiker voldoet. Daarom is het de grote uitdaging:

"Een cdrom voor de Desktop PC voorzien van operating systeem en software voor 1 Euro".

De cdrom moet bestaan uit de gangbare software: office pakket (schrijver, rekenblad, presentatie, tekeningen); Internet browser; mailprogramma; multimedia (geluid, foto en film) kortom voor prive en zakelijk gebruik. Een stabiele Desktop PC voor standaard gebruik.

Het duurt niet lang meer of de computergebruiker heeft iets uit te leggen waarom hij meer dan 1 Euro voor software in zijn computer heeft. De software op de cdrom in nu al te krijgen voor enkele Euro's. Toch moet men zelf nog een aantal instellingen doen die het systeem goed laten functioneren.

Deze kookboeken zijn mede tot stand gekomen door leden van de Nederlandse Linux gebruikers groep en de forums van de HCC Unix gg.

Met vriendelijke groet,

Wim Hegeman, Hoofddorp, e-mail: w.hegeman@hccnet.nl

P.S. U wilt natuurlijk weten hoe de omgeving er hier uit ziet. Het is fantastisch hier. Op de zolderkamer, enkel meters boven zeeniveau (De Haarlemmermeer ligt 4.8 m onder N.A.P), ben ik omgeven door boeken, cdroms, computergereedschapskist, computerbladen en oude PC's. Links 3 Billyboekenkasten met ordners, op de vloer papierenstapels, rechts, voor en achter enkele PC's. Niemand waagt zich in deze kamer want alles is volgepropt met computerspullen. Rechts staat een halfvolle Wiskyfles, met het deleten van de inhoud moet ik me beperken want anders gaan de PC's er aan als ik de kamer verlaat. Wat een heerlijkheid!