Knoppix kookboek voor het installeren van OpenOffice.org 1.0.2 onder Linux en Windows

Linux

OpenOffice.org (OOO) versie 1.0.2. is de nieuwste versie van de OpenOffice.org. Deze wil ik op een Knoppix Linux machine installeren. Knoppix is geinstalleerd op de harde schijf van een PC.

Je kunt hem downloaden van www.OpenOffice.org

Hoe kom je aan OOO1.0.2 als je geen snelle modem verbinding hebt? De OpenOffice.org 1.0.2. Engelse versie staat op de cd-rom die bij het 2003 maart nummer van het blad "c't magazine voor computer techniek" geleverd wordt. De prijs voor magazine en cd-rom is Euro 5,99 en is te koop in de normale boekhandel of kiosk. Ik verwacht dat dit jaar ook de Nederlandse 1.0.2. versie uitkomt.

Op de cd-rom staan de bestanden van OOO1.0.2 voor Linux onder E:\office\compleet\OOo_1.0.2_LinuxIntel_install.tar . Voor Windows in dit het bestand: OOo_1.0.2_WinIntel_install.tar

Nu draait er op mijn PC onder Knoppix al een OOO1.0.1. versie die ik wil vervangen. Dit vervangen, als onervaren Linuxgebruiker, gaf bij mij nog wat problemen. Ook het uitpakken was geen kwestie van aanklikken.

Ik heb OOO1.0.2 uitgepakt met WinZip onder Windows98. Toen met een flascardreader overgebracht naar de Linux machine. Het overbrengen kan ook met andere media (453 bestanden en totaal 74 MB). Maak een map aan onder de root/Desktop met naam linuxOOO. Alle bestanden overbrengen naar een directory /root/Desktop/linuxOOO/install

Alle bestanden staan ingepakt op deze directory onderaan zie je enkele readme en setup bestanden.

Door aanklikken op de Linux machine lukte het mij om hem rechtstreek van de cd-rom op de Knoppix machine te krijgen. Ik vermoed dat Knoppix geen kant en klare uitpakker(pkunzip) klaar heeft staan.

In mijn geval had ik al een enkele keer OOO1.0.1 gedraaid deze moet je eerst removen. Als je dat niet doet gaat het fout. Dit removen doe je als volgt:

K (linksonderaan), OpenOffice.org (vogel icoontje), OpenOffice.org setup clikken

Setup starten vervolgens aanvinken Remove the OpenOffice.org 1.0.1 installation.

Nu het Icoontje van OOO onder de K weggooien: ga op K staan, met rechtermuisknop aanclicken en Menubewerken, Verwijder het OOO icoontje.

Delete ook onder /root/Desktop de aanwezige OOO directories. Bij mij bleek het niet te werken als er op andere directories OOO1.0.2 aangemaakt zijn. Dus zoveel mogelijk leegmaken en deleten, vervolgens de nieuwe versie installeren.

Nu click je Setup (radertje) in de directory /root/Desktop/linuxOOO/install. De meeste andere bestanden zitten in een doosje. Er zit ook een readme.html bestand bij. Op dat bestand staat ook dat je Info-Zip moet gebruikten om te unzippen (Zet het dan in zelfextracting executabel file en zeur niet). Lezen dus.

OOO1.0.2 wordt nu geinstalleerd. Hij kwam bij mij met enkele foutmeldingen maar ik heb gewoon OK en Ignore gegeven als hij iets niet kan vinden. Verder is het een zaak om dit menu te volgen. Kies gewoon de standaard installatie. Op
http://nl.OpenOffice.org staat een installatiehandleiding (PDF). Deze is echter niet speciek voor Knoppix.

Als de installatie klaar is zijn er vanzelf weer nieuwe vogel icoontjes gevormd voor OOO1.0.2 onder de knop K(linksonder), van hieruit kun je de Writer, spreadsheet, presenter, HTML, drawing, formula etc starten.

Ook kun je op de onderstere taakbalk een icoontje toevoegen (op balk gaan staan: rechtermuisknop, toevoegen, knop, (naar OOO), dit menu toevoegen. Vervolgens uitproberen en even een test om de printer te proberen.

De Writer start wat langzaam op, ik laat hem in het openingsmenu opstarten bij het aanzetten van de PC.

Windows.

In Windows98 werkt het op bijna analoge manier. Met WinZip uitgepakt op een directory op de harde schijf en Setup gedraaid. Waarschijnlijk omdat er geen andere OOO draaide gaf installeren geen enkel probleem.

Prijsvergelijking.

Je mag natuurlijk geen ramen met pinguins vergelijken. Maar de Linux software heb je voor circa Euro 8,50 op cd-rom (zie voor Knoppix: http://home.hccnet.nl/w.hegeman unix.gg.). Voor Windows volgens advertentie in Computertotaal: Windows98 se: 135 en Office XP: 259 totaal Euro: 394,= Zie ook grotere toepassingen: http://www.openoffice.nl/prijzen/vergelijking.html

Ik hou me aanbevolen voor verbeteringen en opmerkingen.

Wim Hegman E-mail: w.hegeman@hccnet.nl

 


Deze pagina is op genomen in http://linux.pagina.nl bij de Howtos als titel: Knoppix Kookboek voor hardeschijf installatie.

Zie ook http://openoffice.pagina.nl/ voor verdere informatie over OpenOffice.org.